donderdag 29 september 2011

Eenzaamheid en Werk

Week tegen de eenzaamheid
Het is nu de week tegen de eenzaamheid. Het klinkt niet fijn, maar het is dagelijkse realiteit. Sommige mensen voelen zich soms eenzaam is te positief gesteld. Zowel op prive-gebied, in relaties als op werkgebied komt het nog steeds veel voor. Ook nu nog in deze tijd van snelle verbindingen en internet. Of juist ? Thema voor een andere blog.
Ook in mijn werk in de loopbaanadvisering kom ik het veel tegen. Vaak zijn er anderen bij betrokken, waar je de eenzaamheid tegen afzet. Maar het kan ook uitsluitend jezelf aangaan.  Aleen jij, met jezelf, of zonder.

In werksituaties
In werksituaties vallen mensen nog wel eens uit, met wat wordt genoemd "psychische klachten". Dat klinkt vaag, en dat is het ook. Het is niet altijd te duiden wat er met sommige mensen gebeurt. Ook specialisten hebben hier moeite mee. Termen als depressie, overspannen, burnout, chronisch stresssyndroom, en andere nare ellende buitelen dan over elkaar heen. Dat kan grote consequenties hebben, want niet alle
kretologie wordt door (arbo-)artsen overgenomen. Een kreet die je minder vaak hoort maar die vrijwel altijd een rol speelt - ook in werkgerelateerde zaken - is "eenzaamheid".

Keuzes begrijpen
Je wordt niet altijd begrepen door anderen. Soms begrijp je jezelf niet eens. Waarom zit ik hier ? Wat heb ik gedaan ? Ik heb geen enkel contact ! Hoe komt het dat dit gebeurt ? Irritatie, boosheid, verdriet, overspannen reacties zijn het gevolg. Van wat ? Niet altijd, maar vaak van keuzes die verkeerd zijn uitgevallen. De beslissing om bij een bepaalde organisatie te gaan werken. Bij een zekere afdeling. In een of andere functie. In het ideale geval klopt het. Maar de wereld is niet altijd ideaal.

Trek aan je bel
Als je het gevoel hebt dat je niet goed in je vel zit op je werk, geen aansluiting hebt met collega's, je baas, clienten, geen echt contact ervaart, geen verbinding voelt ..... trek dan aan je bel ! Hoe eerder jouw klokken gaan luiden, des te beter. Je kan zonder verbinding raken met de mensen en omgeving om je heen. En in vrijwel alle gevallen is het vooraf gegaan door het verliezen van de verbinding met jezelf. Je hebt keuzes gemaakt die niet de jouwe zijn, of om redenen die niet bij je hart horen. Het werk klopt niet voor je. Je bent niet de juiste persoon op de juiste plek.


Een stap(je)
Om te voorkomen dat het te laat is om "weg te wezen" is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
  • Sta stil. Letterlijk en figuurlijk. Stop eens met praten, lopen, doen. Ga eens zitten, slenteren, voelen.
  • Praat over je situatie op het werk. Met anderen, collega's, vrienden, je baas, professionals.
  • Zorg voor een "kring" van gelijkgestemden, lotgenoten. In real life of internet.
  • Beweeg, en zet een stap(je) !
In Nederland is Jeannette Rijks de persoon die met eenzaamheid aan de slag is. Of meer tegen de eenzaamheid. Zij publiceert, blogt, geeft workshops, trainingen aan professionals. Om mensen en professionals meer bekend te laten zijn met eenzaamheid. Zie haar site www.eenzaamheid.info