dinsdag 15 maart 2011

Curriculum Vitae - Geschreven portretten

Het thema van de boekenweek 2011 gaat over biografie, levens-beschrijvingen, mensenlevens. Fascinerend thema ! Onophoudelijke bron van inspiratie: de mens en het leven. Ieder mens is zo anders. Elk leven is zo veranderlijk. Het enige dat we zeker weten is dat we geboren worden en dood gaan. Wat er tussenin gebeurt kan alle kanten opgaan. Als je niet oppast ....

In mijn werk als loopbaanadviseur worden ook levensverhalen met elkaar gedeeld. De gesprekken over loopbanen zijn niet los te zien van de levenslopen. In de wereld van loopbaanbegeleiding wordt het onderzoek naar dat verband biografisch werken genoemd. Ik houd er van om over geschreven woorden na te denken en te filosoferen. Over de invulling van ieders leven. Of ik hier positief aan kan bijdragen, en hoe. Welke acties er nodig zijn om verder te komen.

Onlangs in Utrecht noemde iemand de netwerkwandeling een 'samen-loop'. Een woord wat tot denken aanzet. Woorden als samen-loop, levens-loop, loop-baan geven weer wat ik in feite doe. De loop-baan-adviseur die naast formele tafelgesprekken over werk en leven ook voor een deel wandelend de kost verdient en graag mensen bij elkaar brengt. Werknemers die een andere werkgever zoeken, werkzoekenden of zzp-ers die soms uberhaupt iemand zoeken om contact mee te maken, een bepaalde groep 'gelijkgestemden' samenbrengen om met elkaar in gesprek te gaan over een (loopbaan-)thema.

Dat biografisch werken een onderdeel is van loopbaanbegeleiding is niet voor iedereen duidelijk. En het is ook niet voor iedereen van toepassing. Grofweg zijn de mensen die voor loopbaanadvies komen in twee groepen te delen. Een deel van de trajecten is met mensen die zo ongeveer wel weten wat ze kunnen en willen. Hun doel is om zo snel mogelijk te komen waar ze willen zijn. We praten dan meer over banen, vacatures, netwerken, sollicitaties, profilering, social media, vacaturebanken, middelen, e.d.. In een ander deel van de trajecten wordt samengewerkt met mensen die vrijwel geen benul hebben wat ze wel of niet kunnen, wie ze wel of niet zijn, wat ze wel of niet willen. Waar dan te beginnen ?????

Daar zijn verschillende manieren voor. En een van die manieren is biografisch werken, ofwel werken met het levensverhaal. Het schrijven en bespreken van je eigen biografie van "begin tot nu" levert een veelheid aan informatie op. Voor de loopbaanbegeleider, maar met name voor degene die zijn of haar eigen verhaal schrijft. Je kijkt terug op je eigen leven, de mensen die je hebt ontmoet, de plekken die belangrijk voor je waren, situaties waar je van hebt geleerd. Het schrijven en lezen van een levensverhaal is altijd indrukwekkend, althans voor mij. Of het nu in boekvorm is van een bekend persoon of op twee A4-tjes van een client. Een verhaal van woorden. Het leven van een mens.