zondag 20 november 2011

Mijn eigen mini social media boost

Winterslaap
Vandaag is het zondag. Een dag van de week waarop je vaak wat anders kan doen dan de andere dagen. Dat geldt ook voor december. De zondag en december vind ik op elkaar lijken. Dagen en maanden van rust en meer stilte. Reflecteren gaat makkelijker. Bijna vanzelf. We gaan richting winter en einde van het jaar. Kortere dagen en langere nachten. Een soort winterslaap om in het voorjaar weer met nieuwe ideeen te komen of om de ideeen te gaan uitvoeren.



Reflectie op papier
Zo op het einde van het jaar kom ik altijd in een mood waarbij ik terugblik en vooruitblik. Op het afgelopen jaar en het komende jaar. Wat heb ik eigenlijk gedaan ? Hoe wil ik het verder gaan oppakken. Dit betreft veelal mijn werk op het gebied van loopbaanadvies, maar ook gebeurt het zelfde op het prive-vlak. De weekend en zaterdagen zijn vaak gevuld met van alles. Op zondag is er meer tijd om eens lekker door de stad te slenteren. Met vrienden af te spreken. Een stukje te schrijven ! Voorheen deed ik dat nog wel eens in een schrijfboek. Een dagboek, maar dan niet voor elke dag. Af en toe. Als ik weer de behoefte voelde komen om wat op te schrijven. Ik heb al heel wat woorden over gedachten en gevoelens aan papier toevertrouwd.

Toen gebeurde het !
Sinds een jaar is er wat dat betreft een verandering opgetreden. Schrijven doe ik nog meer dan voorheen. Echter niet meer zozeer in mijn schrijfboeken. Zowel in mijn werk als prive ben ik meer gaan doen met social media. Met Linkedin was ik al wat langer bezig. Nu ben ik het intensiever gaan gebruiken. Meer updates, meer reageren op contacten, aansluiten bij groepen, doen van oproepen en deelnemen aan discussies. Afgelopen jaar ben ik in een blog begonnen om 1 a 2 keer per maand iets op te schrijven over loopbanen en levenslopen. Ik heb een twitteraccount aangemaakt en een profiel op facebook. Ineens had ik dus in 2011 4 social media activiteiten. En toen gebeurde het :)

Social media
Ik ben met de social media begonnen omdat ik niet achter wil blijven met "internetwerken". En wat blijkt ? Ik vind het zo leuk ! Steeds leuker ben ik het gaan vinden. Ik blijf niet meer achter maar zit er middenin. Ik blog, twitter en link me suf. Veel nieuwe contacten doe ik op, veel zakelijke links bekijk ik, blijf op de hoogte van mijn vakgebied, ik maak en reageer op grapjes. Inmiddels ben ik dus een enthousiast social media user hetgeen leidt tot een nieuw onderdeel binnen mijn werk. Bij mijn collega's is het niet onopgemerkt gebleven dat ik meer internetwerk. Vandaar dat er nu ook blogs zijn van Choice en Partners en De Reis van je Leven waar ik mee aan de slag ben gegaan. Meer en meer doen we samen met Choicetweets en Reisgetwitter, alsmede met LinkedinChoice en LinkedinReis.


Nieuwe platformen
Voor allerlei ideeen waarmee ik rondloop heb ik nu een platform gevonden via de social media. Ik heb een Linkedingroup Levensverhalen aangemaakt, een twitteraccount Keerpunten en een blog Levenswerken. Zodat iedereen die interesse heeft verhalen kan delen en anderen er van leren. Mijn extra-activiteiten voor 2012 (naast loopbaanadvies) waarvoor ik "waardebepaling achteraf" hanteer ben ik nu aan het grouperen onder de blogspot Walking, writing, working ! (concept).  Met een collega ben ik bezig om regionaal themabijeenkomsten te organiseren die op de blogspot Themabijeenkomsten (concept) komen te staan.

Profileren, screenen, zoeken
Behalve dat ik het zelf heel leuk vindt merk ik ook dat het voor mijn clienten en opdrachtgevers op het terrein van loopbaanadvies belangrijk is om meer te weten over social media. Het is een manier om je te profileren waar je niet meer van buiten kan als je werk of een andere baan zoekt. Tegelijk worden social media steeds meer gebruikt door recruiters en hrm-ers om goede mensen te screenen en te zoeken.

Waar het zal eindigen met mij en het gebruik van social media is me (nog) niet duidelijk. Wel, dat het in 2012 een belangrijk onderdeel is van mijn werk als loopbaanadviseur !