zondag 7 augustus 2011

Rugzak en Laptop

Mijmeren

Pas terug van vakantie mijmer ik over zon, zee, vissen, stranden, lekker eten … Een heerlijke tijd met vrouw en kinderen in het tropische buitenland. Niets doen. Na een periode van veel drukte. Alhoewel .. niets doen … Tijdens de vakantie ben ik meestal behoorlijk bezig. Reizen, wandelen, zwemmen, snorkelen, duiken. Uitrusten moet maar als ik terug ben.

Voor, tijdens, na de vakantie
Voorafgaande aan de vakantie is het vaak druk. Ik heb zowiezo genoeg te doen, maar net voor de zomermaanden is het altijd net wat drukker. Juist vanwege de vakantieperiode van mijzelf en mijn clienten. Druk druk druk dus.Tijdens de vakantie volgt er dan een hele switch.
Ineens is er geen tijdsverplichting meer. Geen inspanningsverplichting. Helemaal geen verplichting. Vrijheid alom. Op de bonnefooi op vakantie. Zelf bepalen wanneer ergens te vertrekken of aan te komen. Overgeven aan het niks niks niks. Dat valt aanvankelijk even niet mee. Drukke gedachten blijven nog even rondzwerven om vervolgens helemaal tot stilstand te komen.
In die opkomende rust en stilte ontstaan er trouwens de meest mooie ideeen en inzichten. Hectiek en gedachten werken averrechts. Je denkt vaak dat je met veel rationeel, bewust, lineair denkwerk verder komt, maar de hersenen volgen ook een ander pad. Associatief, beelden, onbewust komen er onverwachte mooie oplossingen.
Een paar dagen voor het einde van de vakantie begint de mallemolen langzaam weer te draaien. Van alles en nog wat komt weer voorbij. Nederland, boodschappen, huishoudelijke zaken, financieen, clienten, afspraken, etc. Na teruggekomen is het gelijk weer druk druk druk. Het verschil tussen werk en vrije tijd is gigantisch.

Rugzak en laptop
Wat me in de vakantie opviel is dat de backpack-scene steeds meer gepaard gaat met laptop-toerisme. In de meest afgelegen dorpjes kom je een rugzaktoerist (soms een rolkofferrecreant) tegen die aan een klein tafeltje met een laptopje bezig is. Soms zo klein dat ik denk dat het een telefoon met toetsenbord is. Volgende bestemmingen en hotels worden met wifi opgespoord. Betalingen worden online verricht. Contact met thuis via skype. Internetcafe’s kom je ook overal tegen.

De Nieuwe Vakantie !

De computer is lang geassocieerd geweest met werk, maar dat is allang niet meer van toepassing. De digitale wereld heeft ook volledig bezit genomen van de vrije tijd. Dat heeft natuurlijk zijn voor en zijn na. Duidelijk is dat de scheiding tussen werk en vrije tijd door de digitalisering volledig is veranderd. Computeren als afleiding, als vermaak, als noodzaak. Ik verwacht een nieuwe serie rugzakken. Met een apart beschermvak voor laptops. Of een laptoptas met een wat groter vak voor de vakantieoutfit.
Weg met de scheiding werk, privé, vakantie, vrije tijd, verplichtingen. Naast het Nieuwe Werken verwelkomen we nu ook de Nieuwe Vakantie !