dinsdag 3 januari 2012

Interview over Goede en Slechte voornemens 2012

Tijdens het
op 2 januari 2012
kwamen de volgende vragen en antwoorden aan de orde.

Als je op de link klikt dan krijg je een uur muziek met tussendoor het interview (eerste half uur).


1       Wil je jezelf voorstellen aan de luisteraars
Ik ben Rob v Veenendaal, 51 jaar en heb mijn loopbaanadvieskantoor in Utrecht. Samen met Marcel Jansen die trainer en coach is uit Maarssen hebben we het idee bedacht om thema-avonden te organiseren. 1 x per maand met een kleine groep in gesprek over een interessant thema dat speelt in werk of leven.


2       Heb je goede voornemens voor 2012 ?
Aan het einde van het jaar blik ik altijd terug op het afgelopen jaar en werp alvast een blik vooruit op het komende jaar. Er zijn zoveel goede voornemens op te noemen. Over jezelf, je gezin, je leefomgeving, de wereld. Meestal kies ik er 1 uit die momenteel belangrijk is voor me. Voor 2012 is dat het voornemen om loopbaanadvies en social media met elkaar te combineren.


3       Jij geeft samen met Marcel de komende maanden thema-avonden in Maarssendorp. Hoe is dit idee ontstaan?
Marcel en Rob
Marcel en ik zijn beide adviseur en begeleider. Via training en coaching begeleiden we medewerkers bij veranderingsprocessen. Meestal op werkgebied. We kennen elkaar sinds een jaar of 10 van onze opleiding en intervisie. Toen we elkaar afgelopen jaar spraken hadden we het erover dat er vaak universele thema’s zijn die voor ieder gelden, maar dat er toch niet altijd veel werkelijk contact en uitwisseling over bestaat. We hebben toen het plan bedacht om deze thema’s in bijeenkomsten met een kleine groep te bespreken.

 
4       De eerste avond is maandag 9 Januari met als thema goede of slechte voornemens. Zijn er ook mensen die zich slechte dingen voornemen?
Het punt is niet zo zeer dat mensen zich slechte dingen voornemen. Iedereen wil goede voornemens hebben en uitvoeren. Alleen lukt het niet altijd om je voornemens positief af te ronden. Dan is het voornemen wel goed, maar meestal de planning van je activiteiten of het houden aan je planning niet in orde.  Als je je voornemens niet in een goede actieplanning omzet en uitvoert dan zijn het dus slechte voornemens.


5       Hoe is zo’n thema-avond opgebouwd?
Tijdens het inloopkwartiertje drinken we een bakje koffie of thee en maken kennis met elkaar. Daarna gaan we om de tafel. Zie het als een ronde-tafelgesprek waarbij wij ons als gespreksleiders opstellen.  Een tussenvorm tussen Pauw en Witteman en Rondom 10 J. We bereiden het thema – in dit geval Goede Voornemens – voor. Na een korte kennismaking gaan we wat verder in op het thema waarbij we met name aandacht schenken aan het dieperliggende verlangen en wat er nodig is om dit te verwezenlijken.


6       Kan iedereen deelnemen aan zo’n thema-avond of heb je een speciale doelgroep?

Iedereen kan deelnemen. Of je nu werkt of thuis bent, single bent of een gezin hebt, oud of jong bent. We hebben allemaal verlangens en wensen, die tot uiting komen in voornemens en doelen. Of je nu 20, arm bent, studeert en een werkleven voor je hebt. Of 60 jaar, rijk en voldoende tijd hebt.



7       De gespreksgroepen zijn klein. Heeft dat een speciale reden?
De thematiek leent zich voor alles en iedereen. Je zou er bij wijze van spreken een stadion mee kunnen vullen. Of een grote zaal. Wij hebben gekozen voor een kleine groep van rond de 7/8 deelnemers omdat je dan werkelijk contact kan maken met elkaar.  Als je werkelijk communiceert en echt luistert naar de ander dan is dat heel waardevol. Het idee is dan ook “Samen zie je meer”. Het is niet zo dat wij alles weten, maar juist in het gesprek met elkaar de juiste antwoorden boven willen laten komen.


8       Mocht er voor een bepaald thema grotere belangstelling bestaan, houden jullie dan meerdere avonden of maken jullie de groep groter?
De groepsgrootte is maximaal 8 personen. Minder kan ook. Meer is niet de bedoeling. Elke maand komt er een ander thema aan de orde waar mensen zich voor kunnen inschrijven. Het idee erachter is het bespreken van een thema dat belangrijk is voor alle deelnemers waarbij er werkelijk contact is. Als er meer inschrijvingen zijn dan maken we waarschijnlijk een tweede groep. We evalueren na de eerste 4 avonden of we op dezelfde manier verder gaan of het beter anders kunnen inrichten. Omdat we beide ons gewone werk als loopbaanadviseur en trainer hebben kunnen we niet teveel avonden organiseren.


9       Voorlopig staan er de komende tijd 4 thema-avonden gepland. Welke onderwerpen komen er dan aan de orde?

Welke afslag neem JIJ ?
De eerste avond in januari past in deze tijd en gaat dus over “Het realiseren van je voornemens”. De avond in februari gaat over de “energiehuishouding”. Wat levert jou energie op en wat kost je nou juist energie, en met name wat ga je hieraan doen. De bijeenkomst in maart gaat over “Belemmerende gedachten”. Het idee erachter is dat ‘alles wat je aandacht geeft dat groeit’. Dat kan dus positief zijn of negatief. Vaak zitten we in een soort karrespoor waar je lastig uitkomt. In april staat het thema “Rij jij of rij ik?” centraal. Vroeger had je zo’n stickertje in auto’s aan de passagierskant. Het gaat over de vraag wie er de verantwoordelijke acties in jouw leven neemt.


10  Wanneer en waar worden deze gehouden?
Alle bijeenkomsten worden gehouden in Maarssen, Zandweg-oostwaard. We gebruiken de mooie ruimte van communicatiebureau M-T-O op de Buitenweg 26b. We starten om 1930 uur en de inloop  en koffie is vanaf 1915 uur. We stoppen om 2200 uur.

Zie hier voor de mooie site van:   

 
11  Van de site begreep ik dat mensen zelf ook een huiskamersessie kunnen organiseren. Kan men jullie dan inhuren?
De manier waarop we de thema’s begeleiden doen denken aan rondetafelgesprekken, huiskamersessies, maar ook aan intervisie bij bedrijven. Intervisie is een bepaalde manier van gestructureerde gespreksvoering met een groep om zoveel mogelijk uit het gesprek te halen.


12  Jullie hebben geen vast tarief maar werken volgens het principe waardebepaling achteraf. Wil je uitleggen wat dat precies inhoudt?
De kreet ‘waardebepaling achteraf” is een term die je de laatste jaren meer hoort, maar in feite is het een oud principe. Je betaalt naar draagkracht of naar de waarde die de bijeenkomst voor je heeft. Het is niet onze insteek dat deze bijeenkomsten onze hoofdactiviteit worden qua inkomsten. Wij verdienen ons inkomen met loopbaanadvies en training. Omdat wij ons werk leuk en belangrijk vinden willen we ook anderen hiermee laten kennismaken.

 Samen zie je meer

13  Willen jullie met deze 4 avonden de behoefte peilen of kunnen we dit jaar nog meer thema-avonden verwachten?
Als we genoeg positieve reacties en waardering krijgen dan gaan we door met elke maand een nieuwe themaavond. Als blijkt dat er weinig mensen op af komen dan houden we er na de 4 x weer mee op. Als het zo is dat we veel aanmeldingen en interesse is dan gaan we er eens voor zitten hoe we de themabijeenkomsten op een andere manier kunnen organiseren.


14  Waar en hoe kunnen mensen meer informatie krijgen over dit onderwerp?
We hebben een aparte site ingericht om informatie over de themabijeenkomsten  te geven. Deze is tijdelijk (voor deze 4 keren) maar ziet er al mooi uit en is te vinden op


Informatie en aanmelding kan ook via mij en Marcel verlopen. In plaats van telefoonnnummers hier te geven kan je beter in google even zoeken op INEXTENS Loopbaanadvies en Human Award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je het leuk vindt om een reactie te plaatsen over het zojuist gelezen blog dan kan dat hier !