zaterdag 3 november 2012

Voelen als god, zijn als de duivel

Je kent ze wel. De types die zich voelen als god, maar in feite meer weg hebben van de duivel. Je komt ze overal tegen. Het kan je baas zijn, een collega, een van je ouders, je broer, een vriend, je partner, zelfs een deel van jezelf.

Mensen die denken dat zij macht en controle hebben. Over jou, de wereld, anderen. Op een dominante wijze laten zij je merken boven de wereld staan. Iedereen is gek, behalve zij. Ze denken dat zij god zijn, maar in feite zijn ze de duivel. Altijd weten ze het beter, het kan in hun ogen ook altijd beter, het is nooit goed genoeg, je bent nooit goed genoeg.

Wat er vaak gebeurt als je met deze 'goden' omgaat is dat je je kleiner gaat voelen. Je krimpt weg in jezelf, terwijl zij groeien. Deze reactie zijn zij gewend van iedereen die in hun leven met ze is omgegaan. Het patroon is verworden tot een conditionering. Ze weten niet beter dan dat iedereen onderdanig is en kruipt.



Op het moment dat je 'op' staat en een weerwoord hebt of gedrag dat ze niet van je gewend zijn, dan schrikken ze zich rot. De eerste verbazing slaat om in ongeloof om te verworden tot woede. Dit zijn ze niet gewend ! Wanhopige pogingen om de controle terug te krijgen werken niet. Als je tenminste aan jezelf duidelijk hebt gemaakt dat je niet meer ingaat op deze chantage.

Na enige tijd van volhouden en oefenen met dit onwennige gedrag van jezelf zul je merken dat er een nieuw evenwicht ontstaat. Zodra jij besluit om je niet meer te laten 'overrulen' dan verandert de relatie. Het kan zijn dat dit leidt tot een beeindiging van deze relatie. Het kan ook een positieve verandering betekenen in de onderlinge verhouding. In beide gevallen ben je beter af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je het leuk vindt om een reactie te plaatsen over het zojuist gelezen blog dan kan dat hier !