zaterdag 22 januari 2011

Morgen is de koffie gratis !

Toen ik een jaar of acht was liep ik wel eens langs een restaurant met een bordje voor het raam "Morgen is de koffie gratis !". Dat bordje fascineerde me mateloos. Want als ik de volgende dag voorbij kwam stond het er weer, of nog. Dus de koffie was altijd pas in de toekomst gratis. Nooit vandaag. In situaties nu van clienten, maar ook van mezelf, moet ik daar nog wel eens aan terugdenken.


We willen graag doorrennen, naar de gratis koffie. Die er dan niet altijd blijkt te zijn. Waarbij we voorbijgaan aan de dagelijkse dingen die ons ook plezier, tevredenheid en geluk kunnen geven. Op weg naar het resultaat zonder aandacht voor het proces dat nodig is. Of zonder stil te staan en ons de vraag te stellen: "Hoe gaat het nu eigenlijk met me, op dit moment, hier en nu?"


Er lijkt soms een gat te zijn tussen nu en dan, tussen hier en daar. Dat we opvullen met snelheid, doorgaan, doorzetten, onbewustheid, afleiding, gedachtenloos. Verlangend naar de toekomst, geen rekening houdend met de weg er naar toe, weg van het heden of verleden ......


Geluk najagend, net als de gratis koffie morgen. Natuurlijk is het belangrijk om je bewust te zijn van je verlangens, van je idealen, van je dromen, van je wensen. Bronnen van inspiratie ! Maar te vaak lijkt onze weg gebaseerd op angst. Niet de liefde voor de toekomst drijft ons, maar de angst om weg te vluchten van onze huidige situatie. We zijn soms ongelukkig of ontevreden of onrustig omdat we vaak aan die lonkende toekomst denken. Vanuit een gedachtengang van "morgen wordt alles beter".


Toch ontkomen we er niet aan om echt stil te staan, bewust te worden, mogelijk ook terug te kijken. De nieuwe weg naar de toekomst begint altijd hier, nu, op dit moment. ("In het nu, van moment tot moment- Almaas"). Als je begint met bewust stil te staan dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste merk je meer van de dingen om je heen, die je ziet, hoort, ruikt, proeft, voelt.


Ten tweede leidt het toegenomen besef van je zintuigen je naar een diepere gewaarwording van je gedachten en gevoelens. Kleine en grote en zowel positieve als negatieve. Bijvoorbeeld meer kleine intense geluksmomenten maar ook mogelijk momenten van een groter of ouder verdriet. Wat je meemaakt, denkt en voelt ligt dichter bij jezelf. Realistisch, zoals het nu is, echt. Dat maakt het mogelijk om jouw weg te gaan vanuit jezelf. Met ups en downs.


Want stel dat jij jezelf niet ontwikkelt en je komt aan in de toekomst, dan is de koffie morgen mogelijk nog steeds gratis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je het leuk vindt om een reactie te plaatsen over het zojuist gelezen blog dan kan dat hier !